Aromatherapie Etherische Oliën

Dit artikel is een uittreksel van het boek: Aromatherapie voor Patiënten en Aromatherapeuten. Door Doornroosje en Antipastoises.

Waarom hebben we aromatherapie nodig? Is gewoon thee, koffie of sigaretten niet genoeg? Zeker, maar geen van hen is zo therapeutisch als ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Aromatherapie is erop gericht om het lichaam te voorzien van een volledig spectrum van vitale organische ingrediënten die tal van voordelen hebben voor de gezondheid en kan daarom een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een gezonde levensstijl.

Aromatherapie verbetert de werking van het immuunsysteem- organische essentiële oliën blijken een effect te hebben op het immuunsysteem dat een belangrijke rol speelt bij het bepalen hoe gezond het lichaam is. Deze immuunversterkende essentiële oliën kunnen ook inwendig worden gebruikt (in hun zuiverste vorm) om het immuunsysteem te stimuleren en te helpen bij het bestrijden van een verscheidenheid aan infecties, zoals luchtwegen, huid, urinewegen, en gastro-intestinale. Andere essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden om interne reiniging te doen en de spijsvertering en bloedsomloop te stimuleren.

Verzacht slapeloosheid- etherische oliën hebben een mild kalmerend effect op onze geest dat ons kan helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Ze bevatten ook verzachtende middelen tegen indigestie en antimaag-pulinzuur dat constipatie helpt verlichten.

Verzacht pijn- etherische oliën worden al heel lang gebruikt om pijn te verlichten en ook om het ontstoken gebied te troosten. Ze kunnen zowel inwendig (in hun zuiverste vorm) als uitwendig (met een verdamper) worden gebruikt. Uitwendig toepasbare essentiële oliën zorgen ervoor dat we ons ontspannen en rustig ademhalen.

Versterkt de immuniteit- essentiële oliën blijken ook te werken als een decongestivum, en helpen de ontstekingen en de schadelijke stoffen die verkoudheid en infecties veroorzaken te doden.

Zorgt voor aerobe training- essentiële oliën werken als een anti-oxidant om het vermogen van het lichaam om goed te functioneren te verbeteren en kan ook werken als een hulpmiddel bij het sporten.

Beschermt tegen schade- essentiële oliën blijken ook te werken als een beschermer tegen blootstelling aan de verschillende vormen van schadelijke elementen waarmee we gewoonlijk in contact komen.

Beschermende moisturizer- etherische oliën zijn rijk aan anti-oxidanten die werken om je huid en haar in goede conditie te houden.

Hands-on ontgifting- etherische oliën bevatten veel antiseptische, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van diverse kwalen, infecties, snij- en schaafwonden, brandwonden, gezwollen of geïrriteerde huid en insectenbeten.