Handtherapie

Handtherapeut

De laatste jaren is handtherapie zeer belangrijk geworden, met een steeds toenemende vraag naar behandeling. Handtherapie wordt nu op grote schaal toegepast in vele ziekenhuizen, medische en holistische klinieken. Handtherapeuten moeten echter de ethische normen van hun beroep in het oog houden. Het behandelen van mensen met behulp van hun handen of naalden blijft onder strikte reikwijdte van ethische vereisten. De ethische grondslagen van goede klinische zorg centreren zich rond het gebruik van gedoneerd, rationeel weefsel en andere giften van de patiënt. Met andere woorden, de wonden moeten schoon zijn, de ziekenhuizen en klinieken moeten de handhygiëne goed in acht nemen, de gebruikte weefsels moeten goedgekeurd zijn door de ethische afdeling van uw ziekenhuis en mogen alleen gereinigd worden met mechanische handwasmethoden. In veel klinieken is het gebruik van naalden om te bloeden verboden.

Handtherapie als vermaak:Velen van ons lijden ook aan stress. Helaas is deze kwaal verantwoordelijk voor de destructieve gewoonten van miljoenen mensen, zoals roken, drinken, drugsmisbruik, chronisch eten en zelfmedicatie. Dus, hoe meer opgelucht we ons voelen – hoe minder constructief we eigenlijk zijn. “Een zinvol leven is een leven van nuttig, constructief leven.” St. Teresa van Avila, vertegenwoordigt de Tien Deugden. Handtherapie als een middel voor de behandeling van depressie

Velen van ons lijden ook aan depressies. Maar, wanneer en hoe begint handbagage, zowel emotioneel als fysiek, zich aan ons op te dringen? Welnu, depressie kan door vele andere oorzaken worden veroorzaakt, zoals stress. De lichamelijke gezondheid van een individu wordt rechtstreeks beïnvloed door de mate van zijn of haar stressniveau. Dit wordt ook wel de “stressrespons” genoemd. Wanneer een persoon onder acute en langdurige stress staat, produceert het adrenalinehormoon de “stressrespons”. Wanneer een persoon wordt blootgesteld aan herhaalde en niet aflatende stress (zoals in sommige militaire trainingskampen), blijft de adrenalinereactie wekenlang, zelfs maandenlang, geproduceerd worden en accumuleert de persoon grote hoeveelheden lichaamsgiffen.

Handtherapie kan helpen om zowel de emotionele als de fysieke reacties op stress te beheersen. Bij elke sessie vermindert de fysieke opwinding en vertraagt het hartritme, zodat de linker hersenhelft de techniek weer onder controle krijgt. Handtherapie maakt een persoon in feite “baar” van de “stressrespons” en zorgt meestal voor het hele menselijke lichaam. Handtherapie technieken worden nu veel gebruikt om iemand “zachter” te maken tijdens een periode van emotionele nood en hevige fysieke pijn. Een persoon voelt zich vaak meer in controle of meer “in de bestuurdersstoel van de auto” emotioneel en lichamelijk door het begin van de behandeling.

Handtherapie wordt ook gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen die het gevolg zijn van stress. Iemand met een “aandoening van het skelet” kan met Handtherapie worden behandeld. Iemand met een “aandoening van het spierstelsel” kan op indicatie ook medicijnen krijgen. Na een paar weken of zoveel dagen als nodig zijn, kunnen een paar aanrakingen op het lichaam, een paar extra trekkingen en een paar extra bewegingen, geleidelijk helpen om weer een normaal evenwichtsprogramma in de naalden en de pols tot stand te brengen.

Hoe handtherapie werkt:Twee is niet altijd beter – drie is veel efficiënter. Ons lichaam heeft de neiging om de werking van het zenuwstelsel te vertragen wanneer dit gebeurt. Wanneer de hand bijvoorbeeld pijn heeft, zal iemands hand pijn gaan doen en een symptoom ontwikkelen dat bekend staat als “pijn”, zelfs wanneer het niet duidelijk benoemd wordt. Deze pijn is het resultaat van parameters van de hand die de werking controleren van het interne systeem van het lichaam dat hij controleert. Wat zijn deze parameters? De controle van ons subject over de volgende aspecten van het interne systeem van het lichaam:

Er zijn bepaalde hormonen die door de insecten in ons lichaam worden geproduceerd en die zo ongeveer elk systeem op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied omvormen en reguleren. Die hormonen worden ook wel biochloroisethers genoemd en zijn voor ons lichaam net zo vitaal als de biochloroisethers die we in het uitschot van de insecten op de weg tegenkomen. (Een verwoestender voorbeeld zou de endocriene klier zijn die zich in de steenpuisten van de handen bevindt en die het Reticulaire ACTH wordt genoemd). Telkens wanneer die hormonen via de handen opnieuw in de bloedbaan terechtkomen, ondernemen de “zenuwen” van het lichaam de nodige actie om de niveaus van die hormonen te verlagen.

Lees meer

Fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie