Het belang van luisteren

 

 

Het belangrijkste is een open, eerlijk en goed gestructureerd gesprek te voeren over de kwaliteiten van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid, zonder eventuele moeilijkheden of gêne te verzwijgen.

Om dit te vergemakkelijken, kan de therapeut de cliënt vragen een lijst te maken van zijn of haar persoonlijke kwaliteiten, voorkeuren, zorgen, doelen, dromen, waarden en houdingen. De therapeut zal de cliënt dan vragen te beschrijven hoe deze kwaliteiten al dan niet op hem of haar van toepassing zijn. De gesprekken moeten op een anonieme basis plaatsvinden. De therapeut kan de cliënt vragen om voorbeelden te geven van dingen waar hij of zij bang voor is. De cliënt kan ook gevraagd worden aan te geven hoe bezorgd hij of zij is over de uitkomst van de behandeling. De therapeut gebruikt deze informatie om een zaak op te bouwen voor of tegen het accepteren van de cliënt.

De volgende stap is het bespreken van de details van het geval op de denkbeeldige lijnen. De therapeut zal de cliënt vragen te beschrijven hoe de behandeling zou kunnen worden geregeld, wat nuttig zou zijn en wat nadelig zal zijn voor de cliënt. De gesprekken moeten op een anonieme basis plaatsvinden. De therapeut gebruikt deze informatie om de zaak voor of tegen het accepteren van de cliënt op te bouwen. Vervolgens wordt de cliënt waarschijnlijk terughoudend gemaakt om verder te praten, maar niet vanwege de redenen die de cliënt heeft, maar vanwege de dingen die de cliënt over hem of haar zal onthullen die niet Anders Uniek zijn. De cliënt kan tot het besef worden gebracht dat zijn of haar angsten gegrond zijn, en zelfs ongemakkelijk.

De volgende stap is het bespreken van de details van het geval op de denkbeeldige lijnen. De therapeut zal de cliënt vragen te beschrijven hoe de behandeling werd aangeboden, wat nuttig zou zijn en wat nadelig zal zijn voor de cliënt. De gesprekken moeten op een anonieme basis plaatsvinden. De cliënt kan terughoudend gemaakt worden om verder te praten, maar niet omwille van de redenen die de cliënt heeft, maar omwille van de dingen die de cliënt over hem of haar zal onthullen die niet normaal uniek zijn. Dan wordt de cliënt duidelijk gemaakt dat zijn of haar angsten gegrond zijn, en zelfs ongemakkelijk. Hierna wordt de cliënt waarschijnlijk onwillig gemaakt om verder te praten, maar niet omwille van de redenen die de cliënt heeft, maar omwille van de dingen die de cliënt over hem of haar zal onthullen. Vervolgens wordt de cliënt waarschijnlijk huiverig gemaakt om verder te praten, omdat hij of zij door op deze manier te praten het gevoel krijgt dat hij of zij met een vreemde aan het praten is. Sommige mensen zijn misschien niet in staat om aan dit proces deel te nemen, zodat de therapeut de cliënt kan adviseren om met iemand anders te praten die ondersteunend kan zijn. Sommige mensen die zich verzetten, hebben de neiging om problemen in hun leven te krijgen en hebben het dus moeilijk om gezonde relaties te onderhouden.

Wat de behandeling ook is, het is belangrijk dat cliënten erkennen dat zij hulp krijgen en daarvoor betalen. Cliënten kunnen zich sceptisch of verontwaardigd voelen, vooral als de therapeut agressief en oriënterend is. Als een cliënt zijn eigen zaak bepleit, zal hij of zij wellicht eerder overtuigd worden door wat de therapeut zegt dan door wat de cliënt misschien wil horen.

Psychotherapiemethoden spelen dus een belangrijke rol bij het vermogen om te communiceren over geestelijke en lichamelijke moeilijkheden, en bij het bereiken van tevredenheid in relaties.

 

Lees meer…

Familietherapie

Psychosynthese