Het geheim van loopbaanbegeleiding

 

 

 

Het lijdt geen twijfel dat de coaching de laatste jaren grote vooruitgang heeft geboekt. Waarom zeg ik dat? Wanneer je een zelfbenoemde coach ontmoet, heeft hij waarschijnlijk een lange lijst van opleidingen en certificeringen aan zijn muur hangen. Misschien heeft hij zelfs een website met indrukwekkende foto’s van het overbrengen van kennis over verschillende carrière-gerelateerde onderwerpen. Maar zijn troosteloze opleiding op het gebied van motivational speaking heeft hem niet gekwalificeerd en goed gemaakt. Dat doet er nu niet meer toe. Met de huidige snel veranderende carrièretrends moet je een zekere mate van flexibiliteit ten aanzien van je oorspronkelijke beroepskeuze inbouwen om je carrièrekan antwoord te geven. Up-to-date blijven in je carrière moet echt je nummer één prioriteit zijn, of je nu de baas bent of niet, privé of publiek, werknemer of werkgever.

Wat doet een loopbaancoach? In werkelijkheid is een loopbaancoach slechts een generaal van een bedrijfsregeling die zich bezighoudt met de aanwerving en opleiding van mensen. Het reclame- en marketingcentrum van een onderneming heeft een coach in dienst voor de noodzakelijke opleiding van werknemers als onderdeel van de strategie van de onderneming. De belangrijkste taak van een loopbaancoach is een cliënt te begeleiden bij de keuze van een gemakkelijk te verwezenlijken loopbaan door hem up-to-date te houden in zijn loopbaan, en hem er tegelijkertijd van te doordringen dat hij zijn eigen lot in handen heeft.

Wat doet een loopbaancoach? Hij of zij geeft veel advies en biedt een breed scala van instrumenten en strategieën aan omdat dit de cliënt kan helpen bij het weloverwogen besluitvormingsproces voor het kiezen van zijn of haar toekomstige loopbaan. Dit vergt echt wel een zekere mate van vertrouwen en begrip bij de cliënt zelf, maar ook de steun van de coach. De cliënt kan dit beschouwen als een aspect van zijn privé-coachingovereenkomst.

Wat doet een loopbaancoach? Coaches zijn net iets anders dan trainers in die zin dat de hoofdtaak van de coach niet het installeren van instrumenten is, maar het regelen van de coachingsessies volgens afspraak en zes keer per week. De positieve kant hiervan is natuurlijk dat er een grote flexibiliteit is over wat er gebeurt en wie er komt. Dat is de reden waarom vroegere familieleden hun persoonlijke coaching en training inbrengen.

Laten we nu overgaan tot het geheim van perfecte loopbaancoaching. Zodra u zich tot een loopbaancoach wendt voor een verandering van loopbaan, een levenscoach voor een huwelijkscoaching, of een winter in de woestijn coaching, weet u al dat het vanaf het begin gaat om het ontwikkelen van een aantal strategieën tot een serieuze tijd. Wees vrij specifiek over deze vaardigheden want ze zijn zeer essentieel. Een van de belangrijkste manieren om te zien hoe uw coachingsessies er precies zullen uitzien, is de cliënt eerst een idee te geven van wat uw drukke dagen van dag tot dag zullen inhouden. Dan zal de voorbereiding niet langer een mysterie zijn.

Vergeet niet deze punten over loopbaanbegeleiding in overweging te nemen:

Loopbaancoaching is als elke andere voortdurende staat van uw persoonlijke ontwikkeling in het leven. Begin met de opleiding van uw coach en beschouw het als de grootste investering van uw kostbare tijd

 

Lees meer…

Cursus zelfreflectie

Coaching Rotterdam